Wij streven ernaar om op de zanderige leemgrond  druiven van bijzondere kwaliteit te produceren. De principes van IPM (Integrated Pest Management) worden nauwkeurig gevolgd en met de plantenkennis uit onze andere activiteiten  slagen wij er in om op een ecologische manier dit doel te bereiken.

Bodemanalyse, bladanalyse, waarschuwingssystemen en een doelgericht loofwandbeheer zijn hierbij belangrijke parameters.

De natuur als bondgenoot

Van bij de start hebben wij geopteerd voor een ecologische aanpak. De wijngaard is volledig begroeid met gras, dat we regelmatig moeten maaien. Dit heeft echter ook voordelen.

Op onze rijke bodem zorgt het gras voor concurrentie met de druiven waardoor excessieve groei vermeden wordt, ten voordele van de druiventrossen. Het gemaaide gras geeft een mulchlaag waardoor stikstof en andere voedingselementen in de wijngaard blijven. Ook het snoeihout van de wintersnoei wordt ter plaatse in de rijen gehakseld zodat alle sporenelementen en mineralen nadien terug opneembaar zijn door de planten. Onze bodem vraagt wel om een jaarlijkse doelgerichte bekalking. Hiervoor gebruiken wij zeewierkalk waardoor de planten in staat zijn om maximaal alle voedingselementen op te nemen. 

Door deze strategie kunnen wij druiven kweken zonder het gebruik van synthetische meststoffen.
Elk jaar spelen ook het klimaat en de weersomstandigheden een belangrijke rol . Het is telkens een uitdaging om er de juiste strategie tegenover te bepalen.

Geen insecticiden

Wij gebruiken geen insecticiden voor de bestrijding van sommige plagen. Een grote boosdoener bij blauwe druiven is de Aziatische fruitvlieg(drosophylla suzukii). Dit fruitvliegje kan enorme schade veroorzaken en een volledige oogst vernielen. Om dit insect te bestrijden hebben wij inheemse vogelkers aangeplant. De insecten verkiezen de blauwe besjes van deze plant boven de druiven, maar deze besjes zijn giftig voor de larven die er zich in ontwikkelen. Bovendien hangen wij ook netten waar ze niet doorheen geraken. Andere insecten bestrijden wij met roofmijten of andere biologische middelen.

Kwaliteitscontrole 

Al onze wijnen worden in vaten uit roestvrij staal gevinifieerd. Wij opteren doelbewust voor monocepage om de soorteigen aroma’s maximaal te behouden. Deze specifieke eigenschappen zullen misschien niet door iedereen op dezelfde manier beoordeeld worden ,maar wij denken dat het eigen karakter van de wijnen het onderscheid maakt met universele blends.

Al onze wijnen worden als droge wijn gevinifieerd met een minimaal residu aan restsuiker

Voor de analyse en kwaliteitscontrole doen wij beroep op een wijnlabo in Duitsland. Door deze samenwerking zijn wij zeker dat we een kwaliteitsvol product kunnen afleveren